Keliru dengan pemilihan gred dan jenis minyak enjin kereta? 

Sememangnya tanggungjawab kita sebagai pemilik kereta untuk memilih minyak enjin kereta yang berkualiti dan mengikut spesifikasi yang ditetapkan oleh pengeluar.

Agak ramai sebenarnya yang serahkan hal pemilihan minyak enjin sepenuhnya pada mekanik di bengkel. Apa yang ditekankan hanyalah “semi synthetic” atau “fully synthetic” tanpa memberi penekanan pada gred minyak enjin yang sepatutnya diberi penilitian yang lebih.

Inilah situasi yang berlaku di sekeliling kita! Sebab itu agak banyak kita dengar tentang masalah enjin berbunyi kasar dan kurang berprestasi walaupun usia kereta belum lagi mencapai 5 tahun. Sepatutnya masalah seperti ini tidak akan terjadi jika pemilik kereta sentiasa menjaga jadual servis enjin, disamping memilih spesifikasi minyak enjin mengikut apa yang dicadangkan oleh pengeluar.

 

Mana yang bagus? Semi Synthetic Atau Fully Synthetic?

 

Dalam isu ini ramai sebenarnya yang silap mendapat info! Semi synthetic, fully synthetic ataupun mineral tidak menjadi isu besar ketika membuat pilihan minyak enjin. Keutamaan adalah gred kelikatan yang sepatutnya enjin kereta anda perlukan

Sebelum kita kupaskan lebih lanjut tentang pemilihan gred minyak enjin kereta yang sepatutnya anda tahu, kami akan berikan sedikit penarangan tentang ketiga-tiga kualiti minyak yang dinyatakan.

 

Minyak enjin jenis fully synthetic:

Merujuk pada perkataan “synthetic”, ia bermaksud minyak jenis ini dihasilkan dari ikatan kimia yang melibatkan molekul Polyalphaolefins (PAOs) dan Ester. Tidak ada campuran minyak mineral di dalam kandungannya, hanya menggunakan 100% minyak buatan atau disebut sebagai sintetik.

Minyak fully synthetic ini bersifat nipis dan mudah meruap jika digunakan pada enjin yang telah berusia. Seperti mana yang anda tahu, enjin yang berusia pasti akan mengalami kehausan pada komponen-komponennya. Jadi, minyak enjin yang nipis akan mudah melalui rongga-rongga komponen untuk masuk ke ruang pembakaran dan meruap sekali dengan bahan api.

Dalam erti kata lain, fully synthetic sangat disyorkan penggunaannya pada kereta baru yang memiliki teknologi enjin terkini. Komponen yang masih belum ada kesan kehausan dapat mencegah masalah minyak enjin berkurangan.

Minyak enjin fully synthetic mempunyai tempoh penggunaan selama 6 bulan atau sejauh 10,000km jarak perjalanan. Anda perlu ganti atau servis minyak enjin sebaik sahaja mencapai tempoh 6 bulan atau jarak yang dinyatakan, yang mana sampai dahulu.

 

Minyak enjin jenis semi synthetic:

Perkataan semi itu sendiri merujuk pada separa! Bermakna minyak semi synthetic adalah campuran antara minyak jenis mineral dan minyak buatan / sintetik. Disebabkan sifatnya yang lebih tebal dari fully synthetic, minyak enjin jenis ini sangat disyorkan pada kereta yang telah berusia.

Macam mana anda hendak pastikan? Sekiranya kereta anda gunakan minyak enjin jenis fully synthetic, dalam tempoh 3 bulan telah ada berlaku pengurangan paras minyak enjin pada dipstick walaupun tiada kebocoran yang berlaku pada valve seal atau piston ring. Bermakna rongga yang ada di antara komponen enjin tidak dapat menampung sifat nipis fully synthetic untuk memasuki ruang pembakaran enjin.

Jika berlaku keadaan seperti ini, sudah tiba masanya untuk anda menggunakan minyak enjin jenis semi synthetic. Pasti masalah minyak enjin berkurangan dapat diatasi.

Jarak perjalanan bagi minyak enjin jenis semi synthetic adalah 7,000km ke 8,000km dengan tempoh penggunaan selama 4 hingga 5 bulan. Sila rujuk spesifikasi minyak enjin yang anda gunakan untuk info yang lebih tepat.

Servis enjin ikut yang mana satu sampai dahulu, sama ada jarak perjalanan ataupun tempoh penggunaan!

 

Minyak enjin jenis mineral:

Tiada campuran bahan sintetik untuk minyak enjin jenis mineral! Walaupun 100% mineral, tetapi ia sangat sesuai digunakan pada kereta baru atau kereta yang telah berusia.

Perbezaannya hanya pada jarak dan tempoh penggunaanya sahaja. Untuk minyak enjin mineral, cadangan jarak perjalanan adalam 5,000km dan tempoh penggunaan pula selama 3 bulan.

Sama seperti minyak enjin jenis lain, jangan ditangguh waktu servis enjin sekiranya telah mencapai jarak perjalanan 5,000km. Jika jarak perjalanan masih jauh tetapi tempoh penggunaan telah mencapai 3 bulan, anda tetap perlu ke bengkel untuk menggantikan minyak enjin yang baru.

 

 

Ramai yang abaikan pemilihan gred minyak enjin kereta!

 

Bila sebut bab semi synthetic dah fully synthetic pasti ramai yang peka! Tetapi ramai yang tidak ambil peduli dengan gred minyak enjin mengikut spesifikasi enjin yang sepatutnya digunakan.

Sampai tempoh servis enjin, pergi ke bengkel dan pomen bertanya hendak pilih minyak enjin yang mana? Kebanyakan pemilik kereta akan sebut “fully synthetic” ataupun “semi synthetic sahaja. Tidak ramai yang buat pemilihan berdasarkan gred yang disyorkan oleh pengeluar kereta.

Itu kesilapan besar yang ramai pemilik kereta lakukan!

Sepatutnya, sebagai pemilik kereta anda perlu tahu spesifikasi enjin dan gred minyak enjin yang sepatutnya digunakan. Tidak boleh main belasah sahaja kerana kesilapan memilih gred minyak enjin boleh memudaratkan komponen penting enjin dalam tempoh 3 ke 4 tahun akan datang.

“Bos, saya nak servis enjin! Bagi minyak enjin jenama XXX, semi synthetic 10W-40 ya…”

10W-40 adalah gred minyak enjin! Kod 10W merujuk pada “winter” atau musim sejuk. Walaupun negara kita tidak ada musim salji tetapi ia tetap memberi kesan ketika anda mula menghidupkan enjin di waktu pagi, musim hujan lebat dan ketika berada di kawasan tinggi seperti Cameron Highlands.

Bagi kod 40, ia menunjukkan tahap kelikatan minyak enjin tersebut. Jika dibandingkan gred 10W-40 dengan gred 5W-30, anda perlu tahu bahawa kelikatan bagi kod 30 lebih rendah dari kod 40.

Bermakna kadar aliran minyak bergred 5W-30 ini untuk mencapai ke bahagian atas enjin lebih cepat berbanding dengan minyak bergred 10W-40.

Kebanyakan kereta yang menggunakan teknologi enjin terkini mengesyorkan minyak enjin berkelikatan rendah seperti kod 30. Sesetengah kereta kompak seperti Perodua Axia pula perlu menggunakan minyak enjin bergred 0W-20.

Jadi, gred minyak enjin apa yang sesuai untuk kereta anda? Jawapannya, sila rujuk buku manual kereta atapun anda boleh buat carian di Google sahaja. Yang penting, pilih gred minyak enjin mengikut spesifikasi yang disyorkan oleh pengeluar kenderaan anda!

 

 

Kesan negatif tersalah memilih gred minyak enjin!

 

Jika gred minyak enjin yang anda gunakan berbeza dari spesifikasi yang disyorkan pengeluar. Ditambah pula dengan isu terlajak waktu servis enjin, semestinya tindakan ini akan merisikokan dalaman enjin anda di masa akan datang.

Kita tidak bercerita kesan sampingan yang bakal enjin kereta anda hadapi dalam tempoh 3 bulan akan datang. Impaknya akan mula dirasa pada enjin kereta anda selepas 3 ke 4 tahun akan datang.

Pada waktu itu, bunyi enjin akan menjadi semakin kasar dan kuat. Prestasi enjin ketika memecut semakin lemah, ditambah dengan penggunaan petrol yang lebih kuat dari kadar yang sepatutnya.

Dalaman enjin akan dipenuhi dengan kerak minyak yang akan melekat pada dinding-dinding komponen enjin. Dalam masa yang sama, saluran minyak enjin akan tersumbat oleh kerak-kerak minyak tersebut dan mengganggu kitaran minyak pelincir di seluruh bahagian enjin.

 

 

Jangan terkejut enjin akan menghasilkan bunyi “knocking” dan conrod bearing menajdi haus kerana tidak cukup pelincir! Jika berlaku masalah seperti ini memang “overhaul” enjin jawapan yang terbaik untuk kereta anda.

Cegah dahulu masalah ini dari terjadi! Pilihlah minyak enjin kereta mengikut spesifikasi dan mempunyai ciri-ciri merawat seperti:

 

  • Melincir sambil merawat komponen enjin
  • Mengawal kepanasan di dalam enjin
  • Berupaya menutup lubang-lubang halus pada silinder
  • Merawat calar-calar halus pada permukaan silinder

 

JV Engine Oil mungkin dapat membantu berikan prestasi yang luar biasa untuk enjin kereta anda!

 

JV Engine Oil - Melincir, Merawat dan Melindungi

 

Bagi anda yang telah mengalami masalah enjin dipenuhi dengan kerak minyak, dianjurkan untuk menggunakan Engine Flush setiap kali sebelum servis enjin. Rawatan ini akan mencairkan kerak minyak yang melekat pada permukaan komponen enjin untuk dikeluarkan sekali ketika proses pembuangan minyak enjin lama.

 

JV Engine Flush - Menyingkirkan dan mencegah pembentukan kerak minyak enjin

 

Selepas rawatan, kami pasti anda akan rasa perubahan prestasi dan kuasa enjin yang sangat ketara dari sebelumnya!

Nak tahu lebih lanjut tentang Engine & Gearbox Treatment kami?

Mungkin TESTIMONI ini boleh meyakinkan anda?

Ini baru sebahagian sahaja dari koleksi testimoni. Kami telah mengumpul sebanyak 400 testimoni yang diambil dari FB, Whatsapp dan SMS sejak tahun 2014. 

TOPIK MENARIK…

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

// width=
Admin teknikal kami akan bantu anda di Whatsapp untuk pertanyaan tentang masalah Enjin, Gearbox dan produk-produk JV Auto Lube...