3 simptom yang menunjukkan clutch kereta habis. 

Perbincangan kita pada kali ini adalah berkaitan dengan clutch kereta habis. Apa yang dimaksudkan dengan kenyataan clutch habis? Ia sebenarnya merujuk kepada permukaan clutch yang telah haus akibat geseran melampau di dalam gearbox.

Jenis gearbox yang berkaitan dengan kes ini adalah gearbox manual. Permukaan clutch yang sepatutnya mempunyai cengkaman telah hilang kemampuannya disebabkan oleh faktor geseran yang terlalu tinggi. Bagi sesiapa yang mengalami masalah seperti ini, pasti akan rasa beberapa simptom pada kereta yang akan kami senaraikan di bawah.

Bagaimana boleh berlakunya geseran melampau dan menyebabkan permukaan clutch menjadi haus?

Berbalik pada asas kejuruteraan, kehausan sesuatu komponen boleh terjadi kerana kurangnya bahan pelincir pada permukaan komponen tersebut. Jadi, minyak gear memainkan peranan penting untuk mencegegah geseran dan suhu melampau di dalam gearbox manual.

  

Tidak seperti gearbox automatik, kebanyakan model kereta jenis ini mempunyai “dipstick” untuk menyukat paras minyak ATF di dalam gearbox. Bagi gearbox jenis manual pula, agak sukar untuk memeriksa paras minyak gear sendiri melainkan anda minta bantuan dari mekanik untuk melakukannya.

Disebabkan oleh faktor ini, ramai pengguna kereta manual tidak endah dengan sukatan minyak gear di dalam gearbox. Perlu anda ingat, kualiti pelincir menentukan jangka hayat komponen di dalam gearbox.

 

Seterusnya, 3 simptom yang menunjukkan clutch kereta habis

 

1. Kereta terasa hilang kuasa

 

Betul, simptom pertama yang menunjukkan clutch telah haus adalah prestasi kereta anda. Sekiranya kereta terasa berat dan kurang pickup sedangkan anda sangat menjaga jadual servis enjin, kemungkinan besar clutch telahpun haus.

Kuasa kereta anda semasa memandu terasa lemah dari biasa dan tidak seperti sebelum ini. Lebih ketara dapat dirasa perbezaannya ketika anda ingin memecut atau memotong kereta lain.

 

 

2. Enjin meraung semasa memandu

 

Antara tanda clutch telah mula bermasalah adalah dengan mendengar perbezaan bunyi enjin semasa memandu. Sekiranya bunyi enjin kereta anda meraung lebih kuat sedangkan anda pandu pada kelajuan yang sama untuk sebelum ini, itu adalah tanda yang menunjukkan clutch telah mula haus.

Untuk kepastian, cuba perhatikan meter RPM semasa memandu. Adakah jarum meter menunjukkan paras lebih tinggi dari biasa untuk kelajuan yang sama pernah anda pandu sebelum ini? Cuba bandingkan meter RPM waktu itu dengan keadaan yang ditunjukkan beberapa bulan yang lepas.

Jika anda rasakan perbezaan yang berlaku pada bunyi enjin dan meter RPM kereta anda. Bermakna clutch yang ada di dalam gearbox manual anda telah mengalami kerosakan.


3. Kereta tidak larat untuk mendaki

 

Sekiranya sebelum ini kereta anda tidak mempunyai sebarang masalah semasa mendaki bukit, tetapi kali ini kereta anda terasa semput dan kurang kuasa semasa mendaki, bermakna clutch di dalam gearbox telah tejejas.

Kehausan yang berlaku pada permukaan clutch menyebabkan kereta anda tidak mampu untuk mendaki dengan prestasi yang penuh. Malahan, prestasi kereta anda menurun dengan lebih ketara lagi berbanding ketika clutch dalam keadaan baik.

 

 

Penyelesaian dan pencegahan secara efektif!

 

Yang rosak tetap perlu diganti! Selepas clutch bermasalah diganti dengan yang baru anda perlu menitikberatkan tentang penjagaan komponen dalaman gearbox dengan lebih teliti. Langkah pencegahan perlu dilaksanakan dari peringkat awalan sebelum masalah yang sama berulang kembali.

Cara yang terbaik untuk mencegah clutch menjadi haus semula adalah dengan mencampurkan gearbox treatment bersama minyak gear sedia ada. Jika anda tidak tahu gearbox treatement mana yang benar-benar selamat dan terbukti keberkesanannya, JV Auto Lube adalah pilihan yang terbaik untuk gearbox manual anda.

 

Info Produk JV Auto Lube Transmission Treatment

 

Kebolehan teknologi bio-oil yang dihasilkan dari negara Norway mampu untuk mengurangkan kadar geseran melampau dengan ketara. Kemampuan gearbox treatment JV Auto Lube untuk mengawal suhu melampau, faktor kehausan juga dapat dikurangkan pada komponen-komponen di dalam gearbox secara efektif dan selamat.

Dalam waktu yang sama anda dapat merasakan perubahan prestasi kereta anda semasa memecut ataupun semasa mendaki bukit jauh lebih baik dari sebelumnya. Kebanyakan pengguna JV Auto Lube dapat merasakan perbezaan positif ini dalam tempoh beberapa hari sahaja selepas penggunaan.

Nak tahu lebih lanjut tentang Gearbox Treatment kami?

Mungkin TESTIMONI ini boleh meyakinkan anda?

Ini baru sebahagian sahaja dari koleksi testimoni. Kami telah mengumpul sebanyak 400 testimoni yang diambil dari FB, Whatsapp dan SMS sejak tahun 2014. 

TOPIK MENARIK…

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

// width=
Admin teknikal kami akan bantu anda di Whatsapp untuk pertanyaan tentang masalah Enjin, Gearbox dan produk-produk JV Auto Lube...