7 tanda spark plug kereta rosak yang perlu anda tahu! 

Sepertimana yang anda tahu, spark plug merupakan komponen yang berfungsi untuk menghasilkan percikan api di dalam ruang pembakaran. Percikan api ini akan mendorong pada proses pembakaran bahan api yang bercampur dengan udara untuk menggerakkan enjin.

Spark plug atau dikenali sebagai palam pencucuh memainkan peranan penting untuk menggerakkan sistem mekanikal enjin. Pembakaran bahan api di ruang pembakaran tidak akan berlaku jika tiada bantuan dari komponen ini.

Dari situ datangnya kuasa untuk menggerakkan kenderaan anda. Tanda spark plug kereta rosak perlu anda teliti lebih awal supaya kelancaran pergerakan silinder enjin tidak terjejas prestasinya.

Pembakaran bahan api perlu berada di tahap yang optimum untuk menghasilkan kuasa output yang maksimum. Sebab itu anda perlu beri sedikit perhatian pada jadual penukaran spark plug serta simptom-simptom yang bakal anda hadapi sekiranya kecekapan komponen ini telah berkurangan tahap efisyennya.

  

Apa yang akan terjadi sekiranya spark plug kereta anda bermasalah?

 

Kadang-kala pemilik kenderaan kurang peka dengan tempoh sepatutnya untuk menggantikan spark plug. Kebanyakan mereka hanya menggantikan komponen ini setelah mula merasakan simptom-simptom berikut semasa enjin dihidupkan:

 

  1. Percikan api yang terhasil tidak sempurna
  2. Terhasil sedikit gegaran semasa enjin dihidupkan
  3. Kadang-kala enjin agak susah untuk dihidupkan
  4. Pembakaran enjin tidak stabil semasa “idling”
  5. Kuasa enjin tidak seperti biasa semasa memecut

 

Kaitan Antara Spark Plug Dan Jangka Hayatnya

 

Ramai antara pemilik kenderaan yang tidak tahu akan kemampuan dan jangka hayat spark plug. Kebiasaannya, mereka hanya akan menggantikan komponen ini setelah disarankan oleh mekanik apabila keadaan elektrod pada spark plug terlalu berminyak dan berkarbon.

Sekiranya keadaan elektrod spark plug masih lagi dalam keadaan baik, kebiasaannya mekanik tidak mengsyorkan pengguna untuk menukarkannya semasa servis enjin.

Secara puratanya, setiap spark plug berkemapuan untuk bertahan sehingga 45,000km. Bermakna anda perlu menggantikannya untuk setiap 4-5 kali servis enjin. Namun, jangka hayat spark plug juga boleh berkurangan sekiranya cara pemanduan anda terlalu agresif.

Pemanduan agresif boleh mengundang pembentukan karbon dan minyak pada elektrod spark plug lebih pantas dari biasa. Sebab itu jangka hayat spark plug untuk pemandu yang agresif lebih rendah dari pemanduan secara normal.


Kaitan antara Spark Plug, Wayar Kabel dan Distributor

 

Ketiga-tiga komponen ini sememangnya berkait rapat dengan pembakaran enjin. Distributor atau dikenali sebagai ignition coil berfungsi untuk menghantar arus elektrik ke spark plug melalui wayar kabel.

Ketika enjin dihidupkan, percikan api akan terhasil dan berlakulah proses pembakaran di dalam ruang pembakaran enjin dengan bantuan ketiga-tiga komponen. Seterusnya, silinder dapat menggerakkan keseluruhan sistem enjin untuk membuatkan roda kenderaan anda berputar.

Untuk pengetahuan anda, jangka hayat wayar kabel adalah 2 kali ganda lebih lama dari jangka hayat spark plug. Jika anda dapati simptom-simptom tersebut masih lagi berlaku walaupun spark plug telah diganti, cuba periksa keadaan wayar kabel. Berkemungkinan besar ia sudah bermasalah dan perlu diganti.

 

Tanda-Tanda Kerosakan Spark Plug

 

Anda boleh kenalpasti tanda spark plug kereta rosak sekiranya kereta anda menunjukkan simptom-simpton seperti ini:

 

1. Kenderaan terasa berat semasa memecut

 

Jika anda perasan, kenderaan lambat memecut setelah pedal minyak ditekan dengan pantas. Berkemungkinan besar spark plug telah diselaputi minyak atau enapan karbon yang menyebabkan percikan api yang terhasil tidak sempurna.

 

2. Kesukaran menghidupkan enjin di waktu pagi

 

Spark plug yang bermasalah akan menyebabkan enjin kenderaan anda sukar untuk dihidupkan terutama sekali pada waktu pagi. Kadang kala anda perlu pulaskan kunci kereta beberapa kali untuk enjin anda benar-benar hidup.

 

3. Pembakaran enjin yang tidak selaras

 

Enapan karbon yang menyelaputi keseluruhan elektrod menyebabkan percikan api yang terhasil tidak sempurna. Kuasa enjin yang terhasil agak lemah dan prestasinya tidak mencapai tahap yang optimum.

 

4. Penggunaan bahan api yang berlebihan

 

Proses pembakaran enjin yang tidak sempurna boleh menyebabkan penggunaan bahan api lebih ketara. Kebiasaannya, enjin memerlukan 20-30% lebih bahan api jika spark plug tidak berfungsi dengan baik.

 

5. Bunyi enjin yang lebih bising dari biasa

 

Disebabkan oleh proses pembakaran yang tidak selaras, enjin akan menghasilkan bunyi yang lebih kuar dari biasa. Bunyi bising ini lebih ketara semasa anda hidupkan enjin di waktu pagi.

 

6. Terasa sedikit gegaran selepas enjin dihidupkan

 

Pembakaran bahan api yang tidak selaras juga boleh menyebakan enjin bergegar selepas dihidupkan. Disebabkan ada silinder yang menghasilkan pembakaran tidak sempurna, gegaran kecil yang berulangan juga akan terhasil.

7. Kuasa enjin tidak stabil

 

Kadang-kala anda rasa prestasi enjin dalam keadaan baik dan kadang-kala terasa semput. Itu adalah tanda awal dimana spark plug telah capai tempoh untuk diganti. Kotoran pada elektord spark plug menyebabkan percikan api yang terhasil tidak efisyen.

 

Bagaimanakah cara untuk memaksimumkan jangka hayat spark plug?

 

Penggunaan additive minyak enjin sangat disyorkan untuk menghalang pembentukan enapan karbon pada elektrod spark plug. Apabila permukaan spark plug bersih, dengan mudah ia boleh capai jangka hayat sehingga 45,000km.

Penggunaan additive ini sangat disyorkan pada pemandu yang agresif supaya mereka tidak perlu gantikan spark plug dengan kerap.

 

Info Produk JV Auto Lube Engine Booster

 

Additive manakah yang terbaik untuk enjin anda?

 

JV Auto Lube Engine Treatment adalah pilihan yang terbaik untuk enjin kenderaan anda. Mengapa? Kerana produk ini menggunakan Teknologi Bio-Oil, ia mampu untuk menghalang pembentukan enapan karbon di dalam ruang pembakaran termasuk elektrod pada spark plug.

Komponen dalaman enjin akan setiasa dalam keadaan bersih dan dilindungi dari kerosakan akan datang. Kuasa enjin yang terhasil juga akan setiasa dalam keadaan yang paling optimum. Penggunaan Engine Treatment mampu untuk mencegah kerosakan dalaman enjin dan menjimatkan penggunaan bahan api secara efektif.

Nak tahu lebih lanjut tentang Engine Treatment kami?

Mungkin TESTIMONI ini boleh meyakinkan anda?

Ini baru sebahagian sahaja dari koleksi testimoni. Kami telah mengumpul sebanyak 400 testimoni yang diambil dari FB, Whatsapp dan SMS sejak tahun 2014. 

TOPIK MENARIK…

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

// width=
Admin teknikal kami akan bantu anda di Whatsapp untuk pertanyaan tentang masalah Enjin, Gearbox dan produk-produk JV Auto Lube...