Cara atasi masalah kereta semput bila tekan minyak. 

Mesti ada dikalangan anda yang pernah mengalami masalah kereta semput bila tekan minyak. Kemungkinan juga anda sering tertanya-tanya macam mana masalah seperti ini boleh terjadi?

Apa punca yang menyebabkan kereta menjadi semput semasa tekan pedal minyak?

Untuk pengetahuan anda, terjadinya masalah semput semasa tekan pedal minyak ini bukanlah disebabkan oleh komponen enjin yang bermasah sahaja. Gearbox automatik juga boleh menjadi penyumbang utama masalah ini.

Apa kaitan gearbox dengan masalah enjin semput? Teruskan membaca…
 

Mari kita bincangkan tentang masalah kereta semput dengan lebih terperinci lagi. Supaya anda tahu kebarangkalian punca sebenar masalah ini sebelum hantar kereta ke bengkel untuk dibaikpulih.

 

Masalah semput yang berpunca dari komponen enjin:

 

1. Ruang pembakaran

 

Ruang pembakaran adalah tunjang utama yang menggerakkan sistem mekanikal enjin. Pembakaran yang sempurna berlaku dengan adanya bahan api beserta udara mengikut nisbah yang telah ditetapkan oleh sistem enjin. Sekiranya pembakaran yang terhasil tidak sempurna, anda akan dapat merasakan pergerakan kereta semakin berat. Kuasa pecutan yang terhasil pula tidak mencapai tahap yang optimum.

Masalah enjin semput semasa tekan pedal minyak boleh terjadi disebabkan oleh jumlah bahan api yang dipam dari tangki tidak mencukupi untuk menampung proses pembakaran di dalam ruang pembakaran enjin.

Kuasa enjin dari proses pembakaran tidak sempurna seperti inilah yang menyebabkan kenderaan anda bergerak dalam keadaan semput.


2. Spark plug

 

Komponen ini memainkan peranan penting untuk menghasilkan nyalaan pada bahan api yang dispray oleh injector ke dalam ruang pembakaran. Sekiranya spark plug anda bermasalah ataupun telah lama tidak ditukar, enapan minyak atau karbon yang terkumpul akan mengganggu proses nyalaannya.

Spark plug yang bermasalah akan menghasilkan percikan api yang tidak konsisten. Maka, pembakaran bahan api di dalam ruang pembakaran juga akan terganggu dan menyebabkan kereta anda terasa semput.

Cuba anda ingat kembali bila kali terakhir anda gantikan spark plug semasa servis enjin? Jika sudah terlalu lama, kami sarankan anda untuk pergi ke bengkel berhampiran untuk menggantikannya dengan segera.

Untuk pengetahuan anda, spark plug yang bermasalah juga boleh meningkatkan penggunaan bahan api. Peningkatannya lebih ketara dari kadar penggunaan bahan api yang normal.

Jadi, jangan pula anda terkejut jika kerap pergi ke stesen minyak untuk penuhkan tangki bahan api.

 

3. Sensor

 

Masalah enjin semput juga boleh berlaku sekiranya beberapa sensor pada bahagian enjin tidak dapat berfungsi dengan baik.

Sensor yang dimaksudkan adalah air flow sensor dan MAP sensor.

 

 

Air flow sensor berfungsi untuk mengawal kadar aliran udara yang masuk ke dalam ruang pembakaran. Sekiranya aliran udara yang ditetapkan tidak tepat atau tidak mengikut nisbah yang sepatutnya, pembakaran yang terhasil juga tidak akan sempurna. Ia akan menyebabkan kuasa enjin yang terhasil tidak mencapai tahap prestasi yang seawajarnya.

 

 

MAP sensor pula berfungsi sebagai kalkulator yang akan membuat pengiraan nisbah udara dan bahan bakar yang diperlukan. Melalui nisbah ini, pembakaran yang sempurna di dalam ruang pembakaran enjin akan terhasil. Sebab itulah sekiranya MAP sensor ini bermasalah, pergerakan kereta akan terasa semput dan kurang kuasanya untuk bergerak dengan efisyen.

Dapatkan nasihat pakar dari bengkel berhampiran anda untuk membuat pemeriksaan lanjut pada kedua-dua sensor ini. Untuk kenal pasti sensor mana yang bermasalah, mekanik akan menggunakan mesin scanner terlebih dahulu untuk menganalisa masalah enjin anda dengan lebih tepat.

 

Masalah semput yang berpunca dari komponen dalaman gearbox auto:

 

Ramai yang tidak tahu salah satu punca utama terjadinya masalah enjin semput disebabkan oleh kebocoran tekanan hidraulik di dalam gearbox. Untuk kenyataan yang lebih tepat, masalah seperti ini berlaku hanya pada gearbox jenis automatik sahaja.

Kebocoran tekanan di dalam gearbox atau dikenali sebagai internal pressure leak ini terjadi disebabkan oleh seal-seal di dalam gearbox yang telah hilang sifat elastiknya. Apabila seal tidak dapat menahan kadar tekanan yang dihasilkan oleh pam dengan sempurna, maka proses pertukaran gear akan terganggu. Sebab itu kereta menjadi semput dan pertukaran gear tidak berlaku dengan efisyen.

Keadaan getah seal yang telah mengeras dan hilang sifat elastiknya adalah punca utama berlakunya kebocoran tekanan di dalam gearbox. Tekanan hidraulik yang terhasil tidak mencapai kadar yang diperlukan untuk menggerakkan komponen-komponen dalam gearbox untuk proses pertukaran gear.

Tekanan hidraulik yang dihasilkan sebenarnya tidak cukup kuat untuk menggerakkan komponen dalaman gearbox disebabkan berlakunya kebocoran disekeliling seal-seal tersebut.

Untuk masalah seperti ini, anda disarankan untuk rujuk bengkel yang mempunyai kepakara dalam membaik pulih gearbox. Kebiasaannya mekanik akan sarankan anda untuk menggantikan semula kesemua seal yang telah mengeras.

Masalah kebocoran tekanan hidraulik di dalam gearbox dapat diatasi sepenuhnya setelah seal yang mengeras digantikan dengan set yang baru. Dalam masa yang sama, masalah kereta semput bila tekan minyak juga dapat anda atasi.

 

Info Produk JV Auto Lube Transmission Treatment

 

Transmission Treatment penyelamat gearbox anda

 

Akan tetapi, kos untuk menggantikan seal-seal di dalam gearbox ini sebenarnya agak mahal. Sebagai langkah alternatif, kami syorkan anda cuba menggunakan JV Auto Lube Transmission Treatment untuk merawat masalah seal yang telah mengeras.

Transmission Treatment ini mempunyai additive yang mampu untuk memulihkan sifat keanjalan getah seal seperti sediakala. Masalah kebocoran tekanan di dalam gearbox dapat dipulihkan tanpa perlu anda hantar kereta ke bengkel membaikpulih gearbox.

Perubahan positif akan mula anda rasakan dalam tempoh 2 minggu pertama selepas Transmission Treatment dicampurkan dengan ATF sedia ada.

Nak tahu lebih lanjut tentang Transmission Treatment kami?

Mungkin TESTIMONI ini boleh meyakinkan anda?

Ini baru sebahagian sahaja dari koleksi testimoni. Kami telah mengumpul sebanyak 400 testimoni yang diambil dari FB, Whatsapp dan SMS sejak tahun 2014. 

TOPIK MENARIK…

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

// width=
Admin teknikal kami akan bantu anda di Whatsapp untuk pertanyaan tentang masalah Enjin, Gearbox dan produk-produk JV Auto Lube...