3 sebab terjadinya masalah kereta semput bila enjin panas. 

Biasanya kita selalu dengar tentang masalah kereta semput berlaku semasa enjin mula dihidupkan, macam mana pula dengan masalah kereta semput bila enjin panas?

Memang tak banyak kereta yang mengalami masalah seperti ini. Tetapi jika masalah ini berlaku pada anda, apa yang perlu dilakukan? Macam mana nak kenal pasti punca masalah ini sebelum hantar ke bengkel untuk baikpulih?

Jadi, kali ini kami nak kongsikan kepada anda punca-punca yang berkaitan dengan masalah kereta semput semasa enjin panas.

Apabila disebut tentang enjin panas, bermakna anda telahpun mulakan perjalanan, betul tak? Masalah enjin semput atau kurang prestasi ini berlaku semasa anda memandu kereta di jalan raya. Dimanakah risikonya apabila masalah ini tidak diatasi dengan segera?

Masalah akan timbul semasa anda hendak takeover atau memotong kenderaan lain yang berada di hadapan anda. Bayangkan ketika itu kereta anda tidak mempunyai kuasa yang mencukupi untuk memotong. Semestinya situasi seperti ni boleh membahayakan anda dan keluarga anda.
 

Kenali beberapa faktor yang jadi penyebab masalah ini

 

1. Catalytic converter tersumbat

 

Di dalam sistem ekzos, terdapat satu komponen yang dikenali sebagai catalytic converter. Komponen ini berfungsi untuk menapis gas-gas mebahaya yang boleh mencemarkan udara, gas yang dimaksudkan adalah karbon monoksida.

Catalytic converter terletak di bahagian tengah sistem ekzos yang bersambung dengan paip Y. Di dalam komponen ini terdapat jaringan seperti sarang lebah yang dikenali sebagai honeycomb. Jaringan inilah yang berfungsi untuk menapis gas-gas merbahaya supaya tidak terlepas dari pengakhir sistem ekzos.

Masalah tersumbat akan terjadi sekiranya honeycomb yang terdapat di dalam catalytic converter dipenuhi dengan enapan-enapan kotoran. Dengan adanya kotoran ini, enjin kereta anda perlu bekerja lebih keras untuk menghasilkan kuasa yang diperlukan.Masalah akan jadi semakin serius sekiranya jumlah kotoran yang melekat pada jaringan honeycomb terlalu banyak. Semasa enjin panas, suhu di bahagian catalytic converter juga telah menjadi panas dan menyebabkan pengembangan enapan kotoran di dalamnya.

Pengembangan enapan-enapan tersebut boleh mengganggu proses penyingkiran gas ekzos dan menyebabkan prestasi enjin menjadi semput.

Mekanik akan membuat pemeriksaan terlabih dahulu dan berikan cadangan yang terbaik untuk anda bergantung pada tahap kerosakan catalytic converter.

 

 

2. Bacaan sensor tak tepat

 

Ketepatan bacaan sensor sangat penting untuk memastikan jumlah pembakaran bahan api yang dihasilkan berkadaran dengan jumlah kuasa yang diperlukan enjin untuk menggerakkan kereta anda dengan prestasi yang optimum.

Di bahagian enjin terdapat pelbagai jenis sensor. Kami tidak akan menerangkan setiap fungsi sensor dalam pebincangan kali ini, hanya senaraikan sensor-sensor yang terlibat sahaja. Antara sensor yang berkaitan adalah seperti:

 

 • Crank sensor
 • Throttle position sensor
 • Coolant sensor
 • Oxygen sensor
 • Airflow sensor
 • Knock sensor
 • Lain-lain sensor

 

Kesemua sensor ini bersambung dengan PCM (Power-train Control Module) untuk mengawal segala bentuk kerja-kerja enjin supaya kuasa yang dihasilkan mencapai tahap yang paling optimum.

Sekiranya terdapat salah satu atau beberapa sensor yang bermasalah, sudah tentu sensor tersebut akan menghasilkan bacaan yang tidak tepat. Bacaan yang salah ini akan mengganggu kebanyakan kerja-kerja enjin. Dalam masa yang sama kuasa output yang terhasil menjadi ralat dari kuasa output yang sepatutnya.

Sebab itulah sekiranya ada sensor pada enjin yang bermasalah, kereta anda akan terasa sebu dan kurang berkuasa semasa memandu. Apatah lagi semasa ingin memecut atau memotong kenderaan lain.

Untuk mengenal pasti sensor yang bermasalah, biasanya mekanik akan menggunakan scanner machine. Alat ini akan membuat analisa komputer dan menyenaraikan kesemua keadaan sensor sama ada berfungsi dengan baik ataupun mengalami kegagalan.

 

 

3. Kecekapan fuel pump yang lemah

 

Fuel pump adalah komponen yang berfungsi untuk mengepam bahan api dari tangki untuk disalurkan ke bahagian enjin semasa melakukan proses pembakaran enjin.

Kadar aliran bahan api yang dipam dari tangki telahpun ditetapkan oleh pengeluar. Sekiranya kuasa mengepam yang dihasilkan oleh fuel pump terlalu lemah, kadar aliran yang dihasilkan juga turut lemah. Proses pembakaran yang terhasil tidak akan mencapai prestasi yang sepatutnya terutama sekali semasa anda ingin memecut atau mendaki bukit.

Inilah sebabnya prestasi kereta tiba-tiba merudum dan menyebabkan masalah semput. Jelas sekali bahawa bahan api yang dibekalkan oleh fuel pump tidak mencapai kadar aliran yang diperlukan oleh enjin untuk menyempurnakan proses pembakaran.

Biasanya fuel pump yang bermasalah, mekanik akan sarankan anda untuk menggantikannya dengan yang baru. Itu adalah langkah yang lebih selamat supaya kereta anda tidak tersadai di tengah jalan sekiranya fuel pump gagal berfungsi sepenuhnya di masa akan datang.

 

Masalah semput dah pulih tetapi prestasi enjin tak berkuasa

 

Bagi anda yang mengalami masalah enjin kurang berkuasa ataupun ramai yang kata kereta kurang pickup, sangat disarankan untuk menggunakan bahan additive di dalam enjin yang dikenali sebagai Engine Treatment.

 

Pernah dengan JV Auto Lube Engine Treatment?

 

Produk ini berupaya untuk mengembalikan kuasa dan pickup enjin kereta anda dengan serta-merta. Apa yang dimaksudkan dengan serta-merta ni adalah anda akan dapat merasakan perubahan prestasi enjin seawal 15 minit pertama selepas tuangkan Engine Treatment ke dalam ruang minyak enjin.

Semasa pemanduan anda akan rasa kereta lebih ringan, enjin lebih berkuasa dan kuasa pecutan sangat berbeza dari sebelumnya. Tambahan pula, penggunaan Engine Treatment ini boleh mengurangkan penggunaan bahan api sehingga 12% tanpa anda sedar.

 

Info Produk JV Auto Lube Engine Booster

 

Mengapa produk ini mampu mengubah prestasi enjin secara terus?

 

Ini kerana Engine Treatment kami menggunakan teknologi bio-oil. Kadar penyerapan yang pantas dan kemampuannya untuk mengawal geseran melampau dengan lebih efisyen. Cuba dulu baru tahu keberkesannya!

Nak tahu lebih lanjut tentang Engine & Gearbox Treatment kami?

Mungkin TESTIMONI ini boleh meyakinkan anda?

Ini baru sebahagian sahaja dari koleksi testimoni. Kami telah mengumpul sebanyak 400 testimoni yang diambil dari FB, Whatsapp dan SMS sejak tahun 2014. 

TOPIK MENARIK…

1 Comments

1 Comment

 1. azuan

  Hai,morning admin..
  saya bawa kereta, proton saga cvT
  baru 2 tahun pakai..msalah kereta ni..jadi semput bila engin panas,segala minyak semua saya dah tukar yang ..komputer box tak dapat detect risau kot gearbox yang rosak…kos mhal tu nak tukar..
  saya buntu bila nk mulakan enjin,keret smooth je berjalan..bila dah enjin panas mulalah nk semput…minyak gear box pun dah tukar….

  tak tahu nak buat mcam mana dah..

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

// width=
Admin teknikal kami akan bantu anda di Whatsapp untuk pertanyaan tentang masalah Enjin, Gearbox dan produk-produk JV Auto Lube...